Svetovanje
ob žalovanju

Žalovanje vedno nekako povezujemo z smrtjo in smisla smrti bližnjega nikdar ne razumemo zlahka.
Vsaka izguba, pričakovana ali nepričakovana je vedno zahtevna situacija, tako za žalujoče, kot njihove svojce.

V nasprotju z smrtjo žalovanje ni nikoli zaman ali nesmiselno. Žalovanje zahteva svoj čas, s tem, da žalujemo za ljubljenimi na nek način dopolnimo njihovo življenje.
Prevladujoča prepričanja sodobne družbe, katere so biti močan, neprizadet, dobro razpoložen, ne preveč čustveno odziven, so vzrok, da v procesu žalovanja, ko doživljamo kaos, strah, dezorganizacijo, bolečino, občutek nemoči, žalujočega lahko popolnoma ohromijo, tako, da izgubi stik z realnostjo in s tem tudi svojo identiteto.

Časa žalovanja ne moremo določiti znotraj nekih okvirjev, vsak ta proces doživlja na svoj način. Kako dolgo in kako intenzivno bo žalovanje je odvisno od posameznika in okoliščin v katerih je žalujoči doživel izgubo.
Življenjska pot je tudi mene soočala z izgubami, tako v zasebnem kot poklicnem življenju.

V zasebnem življenju žalovanje za starši, od katerih se nisem mogla posloviti na primeren način, izgube v partnerstvih, ko so se rušile moje predstave o “idealnem partnerstvu”, ki me bo rešilo vseh težav in nenazadnje je bila izguba hišnega ljubljenčka izguba, ki me je močno zaznamovala in še danes sem iz vsega srca hvaležna prijateljici, ki mi je takrat stala ob strani.

Na poklicnem področju,v zdravstvu, kjer delam že 23 let, je smrt, umiranje in žalovanje del našega poklica in temu se pač ni mogoče izogniti. Veliko sem delala z starostniki, kasneje v urgentni službi in povsod sem se srečevala z umirajočimi, umrlimi in njihovimi svojci v različnih situacijah. Danes so mi te izkušnje neprecenljive, da lahko pomagam drugim.
Včasih proces žalovanja kar traja in traja, žalujoči se nikakor ne more premakniti iz neke točke da se vrne nazaj v nadaljevanje življenja. Takrat se pričnejo pojavljati tudi zdravstvene težave, depresija, panični napadi, strah lahko resno ogrozijo zdravstveno stanje žalujočega, ki se lahko se popolnoma odklopi iz življenja.

Takrat je čas, da se poišče strokovna pomoč, saj podpora iz okolice včasih ne zmore biti vir moči, ki nam pomaga v procesu žalovanja.
Jaz kot terapevt sem tukaj za vas z svojim znanjem in izkušnjami na tem področju, nudim vam varen prostor, kjer bo vsaka zgodba slišana, kjer so čustva in doživljaji vsakega sprejeti brez obsojanja.
Z pogovorom ali samo poslušanjem sem tukaj, da vas razumem kot človeka, ki žaluje in vaš odnos do tistega za katerim žalujete.
Skozi terapevtski proces z določenimi tehnikami vam želim pomagati, da ponovno zaživite in se vrnete v življenje.

Call Now Button
Scroll to Top