Svetovanje
ob žalovanju

Žalovanje vedno nekako povezujemo s smrtjo in smisla smrti bližnjega nikdar ne razumemo zlahka.
Vsaka izguba, pričakovana ali nepričakovana, je vedno zahtevna situacija, tako za žalujoče kot njihove svojce.

V nasprotju s smrtjo žalovanje ni nikoli zaman ali nesmiselno. Žalovanje zahteva svoj čas, s tem da žalujemo za ljubljenimi, na nek način dopolnimo njihovo življenje.
Prevladujoča pričakovanja sodobne družbe, to so biti močan, neprizadet, dobro razpoložen, ne preveč čustveno odziven, so vzrok, da doživljanje kaosa, strahu, zmede, bolečine, občutka nemoči v procesu žalovanja žalujočega lahko popolnoma ohromijo, tako da izgubi stik z realnostjo in s tem tudi svojo identiteto.

Časa žalovanja ne moremo določiti znotraj nekih okvirjev, vsak ta proces doživlja na svoj način. Kako dolgo in kako intenzivno bo žalovanje, je odvisno od posameznika in okoliščin, v katerih je žalujoči doživel izgubo.
Tudi sama sem se v življenju soočala z izgubami, tako v zasebnem kot poklicnem življenju.

V zasebnem življenju sem žalovala za starši, od katerih se nisem mogla posloviti na primeren način, soočala sem se z izgubami v partnerstvih, ko so se rušile moje predstave o »idealnem partnerstvu«, ki me bo rešilo vseh težav, in nenazadnje, močno me je zaznamovala tudi izguba hišnega ljubljenčka, in še danes sem iz vsega srca hvaležna prijateljici, ki mi je takrat stala ob strani.

Na poklicnem področju, v zdravstvu, kjer delam že 23 let, so smrt, umiranje in žalovanje del našega poklica in temu se pač ni mogoče izogniti. Veliko sem delala s starostniki, pozneje v urgentni službi in povsod sem se srečevala z umirajočimi, umrlimi in njihovimi svojci v različnih situacijah. Danes so mi te izkušnje neprecenljive, da lahko pomagam drugim.
Včasih proces žalovanja kar traja in traja, žalujoči se nikakor ne more premakniti iz neke točke in vrniti nazaj v normalno življenje. Takrat se pričnejo pojavljati tudi zdravstvene težave – depresija, panični napadi in strah lahko resno ogrozijo zdravstveno stanje žalujočega, ki se lahko popolnoma umakne iz življenja.

Takrat je čas, da se poišče strokovna pomoč, saj podpora iz okolice včasih ne zmore biti vir moči, ki nam pomaga v procesu žalovanja.
Kot terapevtka sem tukaj za vas s svojim znanjem in izkušnjami na tem področju. Nudim vam varen prostor, kjer bo vsaka zgodba slišana, kjer so čustva in doživljaji vsakega sprejeti brez obsojanja.
S pogovorom ali samo poslušanjem sem tukaj, da vas razumem kot človeka, ki žaluje, in vaš odnos do tistega, za katerim žalujete.
Z določenimi tehnikami vam želim v terapevtskem procesu pomagati, da ponovno zaživite in se vrnete v življenje.

Call Now Button
Scroll to Top